• DetaliiINFANRIX HEXA™
    Vaccin adsorbit difteric (D), tetanic (T), pertussis (acelular, componente) (Pa), hepatitic B (VHB) (ADNr), poliomielitic (inactivat) (VPI) si Haemophilus influenzae tip b (Hib) conjugat
  • DetaliiENGERIX-B™
    Vaccin contra hepatitei B.
    Engerix B – vaccin hepatitic B, este o suspensie sterila, continând antigenul major de suprafata purificat al virusului hepatitei B, antigenul este obtinut prin tehnologia ADN recombinant, din culturi de celule de drojdie.
  • DetaliiPRIORIX™
    Vaccin rujeolic, rubeolic, urlian viu atenuat.
    Vaccinul Priorix poseda o imunogenitate inalta. Contribuie la elaborarea antigenilor fata de agentii patogeni ai rujeolei, rubeolei, oreoinului.
Cu care vaccin a-ţi mai dori să Vă vaccinaţi în centrele noastre?
Rezultatele

Cancerul colului uterin

Colul uterin este partea inferioară a uterului. În partea superioară a uterului (corpul) ia fiinţă şi începe dezvoltarea fătului. Colul uterin uneşte corpul uterului cu vaginul (canalul de naştere). Cancerul colului uterin se dezvoltă de la epiteliul care căptuşeşte colul uterin. Celulele normale a colului uterin la început se supun schimbărilor şi devin precanceroase, iar apoi se transformă în cancer.
Se deosebesc două tipuri principale de cancer al colului uterin: cancerul pavimentos şi adenocarcinoma. Diagnosticul cancerului colului uterin şi a stărilor precanceroase se stabileşte în rezultatul examenului microscopic.
În 80-90% din cazuri tumorile colului uterin sunt prezentate de cancerul pavimentos. Restul de 10-20% constituie adenocarcinomii. Adenocarcinomii sunt mai frecvenţi în rândul femeilor născute în ultimii 20-30 de ani. Uneori cancerul colului uterin are trăsături atât a cancerului pavimentos, cât şi a adenocarcinomului (carcinomi micşti).
La unele femei cu modificări pretumorale a colului uterin apare cancerul. Acest proces durează de obicei câţiva ani, însă uneori decurge în decurs de un an. La majoritatea femeilor celulele pretumorale dispar fără tratament.
Totuşi în cazul în care aceste stări pretumorale sunt supuse tratamentului, atunci aproape toate formele adevărate a cancerului colului uterin pot fi prevenite.
Cât de des se întâlneşte cancerul colului uterin?
În anul 2002 în Rusia au fost înregistrate 12 285 cazuri de cancer al colului uterin. Nivelul de morbiditate, comparativ cu anul 1993, a crescut în rândul femeilor cu vârsta mai mică de 29 de ani. Frecvenţa maximă a morbidităţii se observă la vârsta cuprinsă între 70-74 de ani. Niveluri înalte a morbidităţii cu cancer al colului uterin au fost înregistrate în republicile Altai, Buryatia, Tuva, Sakha şi regiunea Pskov.
Se presupune că în anul 2004 în Statele Unite ale Americii aproximativ 3900 de femei pot muri din cauza cancerului colului uterin. În acest sens, a fost înregistrată tendinţa reducerii anuale a mortalităţii din cauza cancerului colului uterin cu 2% din contul diagnosticării precoce.
Cancerul colului uterin apare mai ales în rândul femeilor de vârstă mijlocie (35-55 ani). Aceste tumori sunt rareori diagnosticate la femeile mai tinere de 20 de ani. În 20% din cazuri tumoarea se detectează la femeile cu vârsta de peste 65 de ani.
Rata de 5 ani de supravieţuire în cazul etapei timpurii a cancerului colului uterin este de 92%. Rata totală de 5 ani (incluzând toate etapele) de supravieţuire în cazul cancerului colului uterin este de 71%.

Cauzele cancerului colului uterin
În ultimii ani au fost depistaţi unii factori de risc care sporesc probabilitatea apariţiei cancerului colului uterin.
Virusul papilomului omului (VPO). Infecţia provocată de virusul papilomului omului (VPO) se transmise de la o persoană la alta pe cale sexuală şi este cel mai important factor de risc în dezvoltarea cancerului colului uterin.
Celulele normale produc substanţe (substanţele genice care deprimează creşterea tumorii), care să împiedică creşterea prea rapidă a celulelor şi transformarea lor în celule tumorale. Două proteine (E 6 şi E 7), care sunt produse de unele tipuri de VPO, pot modifica funcţiile substanţelor genice care deprimează creşterea tumorii. Însă infecţia VPO nu explică definitiv cauza dezvoltării cancerului colului uterin, deoarece nu la toate femeile cu această infecţie apare cancerul colului uterin.
Fumatul. În timpul fumatului apar substanţe cancerigene care afectează ADN-ul din celule colului uterin, ceea ce poate contribui la dezvoltarea cancerului.
Deficitul sistemului imun. Sistemul imun ne protejează pe noi de cancer. Virusul SIDA face sistemul imun al femeilor mai puţin capabil de a rezista virusului papilomului omului şi a cancerului timpuriu al colului uterin.
Subnutriţia cu consum redus de fructe şi legume, de asemenea, creşte riscul dezvoltării cancerului colului uterin.
Care sunt factorii de risc a cancerului colului uterin?
Factorul de risc este totul ce sporeşte riscul dezvoltării cancerului. Însă prezenţa unuia sau chiar a mai mulţi factori de risc încă nu înseamnă probabilitatea dezvoltării bolii.
Unii factori sporesc riscul apariţiei cancerului colului uterin. La femeile, la care lipsesc factorii de risc, cancerul se dezvoltă rar. Însă la multe femei, care au factori de risc, cancerul colului uterin poate să nu apară în genere.
Când la o femeie este diagnosticat cancerul colului uterin sau o stare pretumorală, este deseori dificil să se stabilească care din factorii de risc au fost cauza bolii.
Cunoaşterea factorilor de risc este necesară din mai multe motive. În primul rând, unii dintre ei pot fi schimbaţi, de exemplu, fumatul şi contactele sexuale, care pot duce la infectarea cu virusul papilomului omului (VPO).
Unii factori de risc nu pot fi schimbaţi, inclusiv vârstă sau anamneza familiară. În al doilea rând, cunoaşterea factorilor de risc poate contribui la examinarea în scopul diagnosticării precoce a cancerului colului uterin (analiza frotiului din colul uterin).