• DetaliiINFANRIX HEXA™
    Vaccin adsorbit difteric (D), tetanic (T), pertussis (acelular, componente) (Pa), hepatitic B (VHB) (ADNr), poliomielitic (inactivat) (VPI) si Haemophilus influenzae tip b (Hib) conjugat
  • DetaliiENGERIX-B™
    Vaccin contra hepatitei B.
    Engerix B – vaccin hepatitic B, este o suspensie sterila, continând antigenul major de suprafata purificat al virusului hepatitei B, antigenul este obtinut prin tehnologia ADN recombinant, din culturi de celule de drojdie.
  • DetaliiPRIORIX™
    Vaccin rujeolic, rubeolic, urlian viu atenuat.
    Vaccinul Priorix poseda o imunogenitate inalta. Contribuie la elaborarea antigenilor fata de agentii patogeni ai rujeolei, rubeolei, oreoinului.
Cu care vaccin a-ţi mai dori să Vă vaccinaţi în centrele noastre?
Rezultatele

Intrebări frecvente

La întrebarile D-ra raspunde medicul - pediatru, categorie superioară - Ergaşeva Z.V.
  • 1. De ce avem nevoie de imunizare?
    Organismul nostru posedă un sistem natural de apărare împotriva îmbolnăvirilor, care se numeşte sistemul imun. Acesta produce o serie de substanţe numite anticorpi, care luptă împotriva bolii sau infecţiei. Există câteva boli care pot duce chiar la moartea copiilor sau pot determina sechele permanente. Sistemul imun al copiilor are nevoie de ajutor pentru a lupta împotriva acestor boli. Imunizarea face posibilă această luptă. În concluzie, imunizarea este metoda cea mai sigură şi cea mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor afecţiuni extrem de severe.
  • 2. Când se face imunizarea copiilor
    Copilul dumneavoastră va face prima imunizare încă din primele zile de viaţă, în maternitate. Există o schemă conform căreia se fac vaccinările, numită Programul Naţional de Imunizări. Medicul de familie sau medicul specialist pediatru vă vor informa cu privire la data fiecărei imunizări. Unele imunizări trebuie repetate pentru a creşte puterea de apărare a copiilor. Este foarte important ca fiecare copil să facă vaccinările la vârsta potrivită. Acest lucru va diminua foarte mult frecvenţa îmbolnăvirilor, cât şi riscul efectelor secundare ale unor vaccinări, care pot să apară ca urmare a nerespectării schemei de vaccinare.
  • 3. Cum se face vaccinarea?
    Copilului dumneavoastră i se va face o injecţie în coapsă sau în partea superioară a braţului. Dacă se face vaccinarea antipoliomielită, administrarea este pe cale orală (un lichid pe care îl înghite).
  • 4. De ce trebuie să mai facem imunizarea dacă boala a dispărut?
    Bolile sunt prezente încă în multe părţi ale lumii, unde imunizarea nu este atât de bine pusă la punct. Deoarece mulţi dintre noi călătorim în străinătate, există riscul contactării bolii şi aducerii în ţară, la întoarcere. Astfel, boala se va răspândi la copiii care nu au fost imunizaţi împotriva acesteia. Imunizarea asigură nu numai protecţia copilului dumneavoastră, ci şi protecţia întregii familii şi a comunităţii din care face parte, în special a copiilor care nu au fost imunizaţi. Nu este niciodată prea târziu pentru a vă imuniza copilul. Chiar dacă acesta a depăşit vârsta recomandată de vaccinare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
  • 5. Cum putem şti dacă vaccinarea este sigură?
    Înainte de a se administra un vaccin, se trece printr-o serie de testări pentru a se verifica dacă va avea efectul scontat şi copilul este în siguranţă. Vor fi aplicate doar vaccinurile care trec aceste teste. Toate medicamentele pot determina reacţii adverse, însă vaccinurile fac parte din categoria celor mai sigure tratamente. Cercetările din lumea întreagă au demonstrat faptul că imunizările reprezintă cea mai sigură metodă de protecţie a sănătăţii copilului dumneavoastră.
  • 6. Trebuie să fim îngrijoraţi pentru o injecţie?
    Copilul poate va plânge timp de câteva minute, dar, de obicei, se va linişti după o mângâiere. Dacă nu doriţi să fiţi de faţă atunci când i se face vaccinul, trebuie doar să îi spuneţi medicului sau asistentei. Unii părinţi preferă să nu vadă această manipulare medicală, fiind puţin mai uşor impresionabili.
  • 7. Cum se va simţi copilul meu după vaccinare?
    Nu toţi copiii sunt la fel. Cei mai mulţi nu vor avea nici un fel de urmări neplăcute. Unii copii vor prezenta: - uşoară roşeaţă sau tumefacţie (umflătură) la locul injectării, care va dispărea de la sine după puţină vreme; - stare de uşoară agitaţie sau plâns persistent; - febră (de obicei uşoară – 380 C, uneori mai ridicată, până la 400 C). Foarte rar, copiii pot dezvolta reacţii alergice imediat după imunizare. Personalul care administrează vaccinul este pregătit să intervină în acest caz.
  • 8. Cum vă daţi seama dacă a apărut febra?
    Febra este o temperatură (măsurată rectal la copii) de peste 37,50 C. Dacă copilul dumneavoastră are faţa caldă la atingere şi este îmbujorat, poate avea febră. Îi puteţi verifica temperatura cu un termometru. Febra este un simptom foarte des întâlnit la copii şi este bine să ştim cum să procedăm dacă apare.
  • 9. Cum tratăm febra?
    - Ne asigurăm că fiul sau fiica noastră nu are prea multe haine sau pături în pătuţ şi îl hidratăm cu cât mai multe lichide puţin răcite. - Îi administrăm paracetamol pediatric, după citirea cu atenţie a prospectului produsului respectiv. Niciodată nu administrăm aspirină unui copil sub 16 ani. - Copilul poate fi şters cu un burete umezit în apă uşor răcită (nu rece!) care va fi lăsată să se usuce fără ştergere, dar niciodată nu va fi îmbăiat în apă rece, nici chiar uşor răcită. - Sunaţi medicul dacă apare febră de 39 C sau mai mult, sau apar convulsii!!! Adresaţi-vă celui mai apropiat punct sanitar! Urmaţi-vă instinctul şi cereţi-i medicului să vă explice dacă aveţi cele mai mici nelămuriri legate de starea copilului dumneavoastră.
  • 10. Există motive pentru care copilul meu nu ar trebui imunizat?
    Sunt foarte puţine situaţii în care copiii nu ar trebui imunizaţi. Atunci când mergeţi cu copilul la medic pentru vaccinare, informaţi-l pe acesta dacă copilul: - are febră ridicată; - a reacţionat violent la o altă imunizare; - urmează un anumit tratament; - prezintă o alergie severă (reacţie anafilactică) la ouă; - are tulburări ale sistemului de coagulare sanguină; - a prezentat convulsii; - prezintă o boală a sistemului imun; - urmează un tratament medicamentos care afectează sistemul imun – de exemplu, imunosupresoare (administrate după transplantul de organe sau cancer) sau cu doze crescute de steroizi.
  • 11. Copilul meu trebuie imunizat?
    În Republica Moldova există un program naţional de vaccinări obligatorii. Pe lângă acestea se poate face imunizarea ocazională în anumite situaţii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripă, de hepatită A) sau vaccinarea antirabică în cazul muşcăturilor de câine. În lume, 13 milioane de oameni mor din cauza bolilor infecţioase în fiecare an. Mai mult de jumătate din aceştia sunt copii sub vârsta de 5 ani. Cele mai multe din aceste dispariţii pot fi prevenite prin imunizare. Şi totul se rezolvă printr-o injecţie...Oare merită riscul?
  • 12. Care documente trebuie sa fie prezentate înainte de vaccinare?
    Pentru a vaccina copilul în Centrul „Immuno+” trebuie să fie prezentate Carnetul de dezvoltare a copilului.
  • 13. Este necesară efectuarea analizelor copilului meu înainte să fie vaccinat?
    Pentru efectuarea primului vaccin DTP copilul trebuie să fie consultat de neurologul de copii pentru a exclude contraindicaţiile medicale pentru vaccinare. Cu acelaşi scop este foarte recomandabil să fie efectuate analizele generale de urină şi sânge (nivelul hemoglobinei sa fie nu mai jos de 105 g/l, situaţie care indică insuficienţa fierului în organism şi, respectiv, statut imun scăzut).
  • 14. Pot să mă vaccinez de gripă în caz dacă suport maladii cronice?
    Profilaxia antigripală este indicată în special subiecţilor cu risc crescut de contractare a complicaţiilor gripei. FLUARIXTM este recomandat în special persoanelor cu vârsta peste 60 ani, persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, dereglări de metabolism (diabet), fibroză chistică, maladii respiratorii cronice şi insuficienţă renală cronică, persoanelor cu imunodeficienţă congenitală sau dobândită. FLUARIXTM nu se administrează subiecţilor cu hipersensibilitate cunoscută la oricare dintre componentele vaccinului, la proteine de pui de găină sau ouă, formaldehidă, gentamicină sau deoxicolat de sodiu.
  • 15. Este necesar să administrez medicamente în scop de pregătire a copilului pentru vaccinarea cu vaccinul DTP?
    În corespundere cu recomandările producătorului de vaccine, copilul sănătos nu necesită administrarea de preparate medicamentoase în scop de pregătire specială pentru vaccinare. În cazul în care copilul suferă de maladii concomitente, recomandările în vederea necesităţii de pregătirea a copilului sunt eliberate de specialistul la care copilul se află la evidenţa de dispanser.
  • 16. Cine vaccinează copilul?
    În Centrele „Immuno+” vaccinurile sunt administrate de către asistentele medicale calificate care posedă specializarea în domeniu, şi numai după examenul medical şi permisiunea medicului pediatru sau terapeut care activează în Centrul „Immuno+”.