Hepatita B este o boală virală care afectează ficatul. Boala se transmite pe cale sexuală şi prin contactul cu sângele sau alte lichide biologice ale unui bolnav sau purtător al virusului de hepatită B. Pentru contaminare este suficient contactul cu o cantitate neglijabilă de sânge. Virusului hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decât virusul SIDA.
Cea mai mare parte a cazurilor de îmbolnăvire sunt legate de contaminarea prin instrumente (seringi, ace, instrumente şi dispozitive dentare, etc.), într-o măsură mai mică - cu introducerea preparatelor din sânge netestate la HVV. Sunt acumulate date despre existenţa căii "naturale" de transmitere a virusului prin contact direct (mamă - copil), pe cale sexuală, precum şi a altor căi de contaminare curentă legate de rănirea pieii şi mucoasei (se consideră că în cazul în care în familie este un purtător de virus, atunci toţi membrii familiei vor fi infectaţi în decurs de 5-10 ani). Mai ales la riscul de infectare sunt supuşi pacienţii, care sunt pe hemodializă, precum şi anumite grupuri sociale - bărbaţii-homosexuali, persoanele de sex masculin, consumatorii de droguri, prostituatele. În grupul cu risc sporit de contaminare cu HBV intră lucrătorii medicali care au contact cu sângele şi componentelor lui.
În cazul în care o femeie gravidă este purtătoare a virusului hepatitei B, riscul de transmitere intrauterină a infecţiei la făt (prin placentă) constituie aproximativ 5%, în timpul naşterii el creşte considerabil, deoarece are loc contactul direct al sângelui mamei şi al copilului. Hepatita B nu trebuie confundată cu hepatita A, care este mult mai contagioasă, dar mai puţin periculoasă. Hepatita A se transmite prin alimente şi apă. Ea rareori devine cronică şi încă mai rar letală. Alte forme de hepatita: Hepatita C, D, E.