Hepatita A: informaţii generale cu privire la infecţie
Virusul hepatitei A
Virusul hepatitei A are un înveliş rezistent la acizi. Aceasta ajută viruşilor, care nimeresc cu produsele şi apa contaminate, să treacă bariera protectoare acidă a stomacului.
Virusul hepatitei A este rezistent în mediul acvatic, de aceea epidemiile de hepatita A au deseori cale acvatică de transmitere.
Virusul hepatitei A este foarte imunogenic, după boala suportată se formează o imunitate stabilă pe viaţă.
Cât de răspândită este hepatita A?
Hepatita A este una dintre cele mai frecvente infecţii la om. În ţările cu climă caldă şi cu condiţii sanitare rele de hepatită A se îmbolnăvesc foarte mulţi oameni. Este ştiut, că în Asia Mijlocie, practic toţi copiii se îmbolnăvesc de hepatita A.
În ţările Europei de Est morbiditatea de hepatita A este de 250 la 100000 din populaţie pe an.
Unde se poate infecta cu virusul hepatitei A?
Infectarea cu hepatita A este foarte probabilă în ţările calde, inclusiv în care sunt amplasate locurile tradiţionale de turism şi odihnă.
Mai întâi de toate, acestea sunt ţările din Africa (inclusiv Egipt şi Tunisia), Asia (Turcia, Asia Mijlocie, India şi Asia de Sud-Est, inclusiv insulele), unele ţări din America de Sud şi în Caraibe.
Deşi, procurând legume şi fructe în piaţă, nu uitaţi să le spălaţi cum se cuvine, doar nu întotdeauna se ştie de unde au nimerit ele la noi. Întotdeauna tratate termic produsele de mare.
Mecanismul de infectare şi de dezvoltarea a infecţiei
Sursa de infecţie este un om bolnav de hepatita A, care elimină cu excrementele în mediul înconjurător miliarde de viruşi.
În timpul întrebuinţării apei sau produselor alimentare infectate cu virusul hepatitei A (mai ales a produselor de mare prost prelucrate termic) viruşii pătrund în intestine, apoi, absorbindu-se, prin sânge nimereşte în ficat şi se împlântă în celule lui - hepatocite.
Particulele virale-virionii se înmulţesc în citoplasma celulelor hepatice. După ieşirea din celulele hepatice ele nimeresc în canalele biliare şi se elimină cu fierea în intestine.
Proceselor inflamatorii în ficat, care duc la afectarea hepatocitelor, au bază imunologică. Celulele sistemului imun al omului, limfocitele T recunosc hepatocitele afectate de virus şi le atacă. Aceasta duce la deces.